OMEGA 3 MAŠČOBNE KISLINE – PRIJATELJICE ALI ŠKODLJIVCI

Objavil(a) oleasana 22/06/2022 0 Komentar(ji) Zdrava prehrana,Nasveti,

Ko vidimo napis »maščoba« ali pomislimo nanjo, se nam v glavo nehote prikradejo negativne misli in asociacije o škodljivosti maščob. Znani miti in zmote o maščobah so, da prekomerno nabiranje maščob povzroča debelost in še cel kup drugih zdravstvenih zapletov. Pa je temu res tako? Nismo postali pri tem preveč površni in pozabljamo na naše skrite organe, ki ne morejo optimalno delovati brez maščob in maščobnih kislin?

Obstaja namreč več vrst maščobnih kislin, ki jih delimo v nasičene in nenasičene. Tako se v ribjem olju mastnih morskih rib skriva več vrst najrazličnejših maščobnih kislin. Ponavadi povezujemo nenasičene maščobne kisline z blagodejnimi vplivi na človeka. 3-omega maščobne kisline, ki se nahajajo v ribjem olju, so tako primer večkrat nenasičenih maščobnih kislin.

 

Kaj natančno povzročijo omega-3 maščobne kisline v telesu?

 

Ne glede na stereotipe, so maščobe v naši prehrani nujne. Najpomembnejše mesto med zdravimi maščobami zasedajo omega- 3 maščobne kisline. Za normalno delovanje organizma pa so pomembne tudi omega- 6 maščobne kisline, vendar pa je teh ponavadi v naši prehrani pogosto preveč.

Za kaj vse so maščobe v organizmu odgovorne? Maščobe vam zagotavljajo energijo, gradijo zdrave celice in predvsem gradijo možgane. Maščobe so namreč nujno potrebne za izgradnjo mielinskih ovojnic v možganih, ki tvorijo ovoj živčnih vlaken. Če so živčna vlakna pravilno izgrajena, potem lahko informacije v obliki živčnih impulzov nemoteno prehajajo od celice do celice ter posledično po vsem organizmu. Zelo nujno pa so maščobe potrebne še za druge procese, na katere morda sploh ne pomislimo. Če v telesu nimamo dovolj maščob, potem ne prihaja do vsrkavanja esencialnih vitaminov (še posebej, A, D, E in K) ter mineralov. Zanimivo je tudi to, da brez maščob ni nastanka hormonov. Na koncu omenimo tudi to, da so maščobe nujno potrebne za lepo, zdravo in napeto kožo ter celo za zdravje notranjih organov, saj jih varujejo. Večina ljudi ne ve, da so mnogi organi, predvsem ledvica, srce in črevesje obdani s plastjo maščob, ter na ta način zaščiteni. Maščobna zaščita jim omogoča tudi to, da ostajajo na mestu, kjer v organizmu morajo biti. V kolikor pride do pomanjkanja hranil, notranji organi nato za svoje normalno delovanje porabijo prav to maščobo, ki jih obdaja.

 

Kako ugotoviti, ali nam primanjkuje omega-3 maščobnih kislin?

 

Za  naš organizem so nenasičene omega-3 maščobne kisline osnova za vitalno delovanje, saj le-te med vsem zgoraj naštetim pomagajo tudi pri vzdrževanju normalnega nivoja maščob v krvi, uravnavanju zdrave telesne teže in pri ohranjanju zdravja sklepov. Če ste še posebej aktivni, redno telovadite ali ste športniki, lahko dodatek omega-3 maščobnih kislin pomaga zmanjšati vnetje po športnih aktivnostih in pospeši regeneracijo mišic. Nedavne raziskave pa so tudi pokazale, da omega-3 maščobne kisline pomagajo olajšati menstrualne težave, še posebej napihnjenost trebuha in občutljivost prsi.

Kako veste, ali vam v organizmu primanjkuje omega-3 maščobnih kislin? Simptomi, ki vam dajo slutiti, da vašemu organizmu lahko manjkajo omega-3 maščobne kisline so: utrujenost, slab spomin, suha koža, težave s srcem, nihanje razpoloženja ali celo depresija ter slaba prekrvavljenost telesa, kar vodi v mrazenje in čutenje, da nas pogosto zebe.

 

Kako izbrati prave omega-3 maščobne kisline?

 

Na voljo je zelo veliko prehranskih dopolnil, ki vsebujejo zgolj omega-3 maščobne kisline ali pa so  v kombinaciji z drugimi nenasičenimi – zdravimi maščobnimi kislinami. V tej poplavi ponudbe in informacij, je dobro prehransko dopolnilo vedno težko izbrati, še posebej, ker običajno ne poznamo zelo dobro svojega organizma. Pri tem naj nam bo vodilo, da izberemo čimbolj naravna in nepredelana maščobna olja kot je na primer Rosita ekstra deviško olje iz jeter polenovke ali Carlson ribje olje. Pri tem je pomembna tudi predelava, saj obe olji nista industrijsko predelani in kemijski obdelani. Njuna sestava je karseda naravno ohranjena, hkrati ni tistega neprijetnega vonja ter okusa po ribah.

Slednje se pri uživanju ribjih olj občuti v znatni meri. Zato ni čudno, da je Carlson Ribje olje tudi večkratni zmagovalec "Superior Taste Awards" tekmovanj (organizira International Taste Institute (ITI) iz Brusllja- omenjena organizacija je namenjena testiranju in spodbujanju vrhunskih okusov hrane in pijač iz celega sveta).

Zaradi odsotnosti kemijske predelave v Rosita ekstra deviškem olju so ohranjeni tudi vsi vitamini, kar pa tudi prispeva k boljšemu psihičnemu počutju (manj poročane depresije pri osebah, ki to olje uživajo). Pri tem so pomembni tudi drugi vidiki, ki nam lahko pomagajo pri ustrezni izbiri olja. Obe ribji olji sta tudi na poseben način obdelani z dušikom, da so ohranjene vse naravne sestavine, hkrati pa je na ta način odstranjen kisik, da ne prihaja do oksidacije. Carlson  ribje olje tudi redno preverjajo v skladu z AOAC protokoli za čistost (Association of Official Analytical Chemists). AOAC je namreč svetovno priznana neodvisna organizacija poklicnih znanstvenikov, ki uporablja stroge metode za ocenjevanje varnosti in čistosti živil ter prehranskih dopolnil.