Mikrobiom našega doma v sozvočju z mikrobiomom črevesja

Objavil(a) oleasana 26/07/2022 0 Komentar(ji) Zdrava prehrana,Informacije,

Uporaba umetnih materialov je privedla do velike obremenjenosti človeškega organizma in tudi zdravja. Okolje, v katerem živimo danes, je neprijazno do našega mikrobioma saj nas povsod obdajajo umetni, toksični materiali, ki so preplavili naše domove in pisarne. Spremljajo nas dobesedno povsod kamor se obrnemo, doma (izdelki za osebno rabo, gospodinjski pripomočki, pohištvo, omet), v avtomobilu, v hrani, oblačilih ki jih nosimo, zraku, ki ga dihamo. Medtem, ko so bili naši dedki in babice dneve in dneve izpostavljeni naravnim bakterijam v zunanjem okolju, in bili v stiku z zemljo, blatom, smo v današnjem svetu priča popolnoma drugačnemu načinu življenja. Poleg tega so imeli stari ljudje tudi izjemna vedenja. Stari starši so nam pripovedovali, da bi moral majhen otrok pojesti 2kg blata, da bi lahko postal in ostal zdrav. Okoliščine in način življenja v starih časih so to vzpodbujali, oziroma se je to zgodilo spotoma, povsem spontano. Kaj pa danes? Hiter življenjski tempo nam morda dopusti 30-60 min gibanja v naravi, saj običajno hitimo, da čimprej opravimo »dnevni cilj«, pozabimo pa na pomembnost stika z zemljo. Svoje domove do potankosti spoliramo in razkužujemo z različnimi kemičnimi čistili, za plesen običajno uporabljamo strupena belila. Vsi kemični proizvodi pustijo opustošenje mikrobioma v našem domu. Že dolgo je znano, da kemična čistila uničujejo naravni mikrobiom, zdrav bakterijski sistem v našem telesu in tudi domu, ki omogoča dobro podporo imunskemu sistemu. Mikrobiom je kompleksni ekosistem bakterij, virusov, gliv in drugih mikroskopsko majhnih organizmov.

Sodobna, množično proizvedena čistila so polna visoko sintetičnih kemikalij, ki niso le škodljive za ljudi, ampak so tudi izjemno škodljive za naše lokalne občutljive ekosisteme, ko se izpirajo v tla in vodne poti. Poleg tega, da nekatere sestavine povzročajo resne težave z dihali, so nekatere tudi znani rakotvorni dejavniki. 

Običajna kemična čistila odstranijo koristne mikrobe z domačih površin, izguba te naravne konkurence pa lahko omogoči rast nezaželenih mikrobov, kot je plesen.

Čistila, ki vsebujejo sintetične snovi negativno vplivajo na naše telo, počutje, nivo energije, motijo vaše hormonske žleze in sčasoma močno načenjajo naše zdravje.

Ko se nama rodil prvi otrok, sva v dobri veri, da mu bova zagotovila popolnoma zdravo in čisto kolje, temeljito očistila tla v stanovanju in preden se je otrok začel plaziti sva stanovanje še dodatno razkužila. Poleg tega takrat niti še nisva uporabljala ekoloških čistil. Ko bi le vedela , da sva dosegla povsem nasprotni učinek. To starši ponavadi storimo, da otrok ne bi bil izpostavljen umazaniji, »škodljivim bakterijam« ali virusom. Danes ravnava drugače in razumeva stvari drugae.  Uporabljava ekološka čistila, ekološko kozmetiko, uživava ekološko pridelano hrano, čim več se gibamo na svežem zraku, otrokom dovoliva, da so v stiku z blatom, tudi v deževnih dneh.

Običajno veliko slišimo o črevesni mikroflori, črevesnem biomu. Malo pa je znanega in povedanega o okoljskem mikrobiomu. Preden sva postala starša nisva poznala naravnih rešitev za vzpostavitev okoliškega mikrobioma. Zaradi družinskih okoliščin sva iskala rešitve, ki podpirajo naravni mikrobiom našega doma. Bila sva zelo vesela, ko sva ga našla in ga z navdušenjem ponudila tudi v naši spletni trgovinici.

Zakaj je Homebiotic tako poseben? Ker je osnovan in izgrajen iz bakterij, ki se nahajajo v naravnem okolju (v prsti) in je skrbno izbran in nartovan na način, da kar najbolje opremi naše bivanjsko okolje, ki postane bližje tistemu, kar si je za nas zamislila narava.

Vedno več študij potrjuje, da v boj z virusi in patogenimi organizmi lahko stopimo predvsem s tem, da naš črevesni mikrobiom poselimo z zdravimi bakterijami, ki opravijo z nepridipravi. V ta sklop sodita tudi nega in skrb za zdrav mikrobiom vašega doma. V jesensko-zimskem času, ko smo bolj vezani na notranje prostore, dobi to še bolj ključen pomen.

Od današnjega dne se razpršilu Homebiotic, pridružuje še mlajši bratec: probiotično čistilo Homebiotic.

JUHEJ!

Uredništvo Oleasane