Volna je zakon!

Objavil(a) oleasana 01/06/2022 0 Komentar(ji)

 

Uporabniki olj jeter polenovke Rosita in probiotikov Smidge ste verjetno že opazili, da v poletnem času vaše stekleničke izdatno zavijamo v volno. Prejete volne ne zavrzite, saj vam lahko koristi v gospodinjstvu.

 

Kako lahko volno smotrno uporabimo?

 

V Oleasani svetujemo, da volno uporabite v vašem vrtičku, kjer boste od nje prejeli največ koristi. Volna ohranja vlago in blagodejno vpliva na mikrobioto zemlje. Takole smo jo uporabili pri nas doma.

 

Na dno gredice položite veje in liste (ne hrastovih, kostanjevih, orehovih, jesenovih). Nato lahko na to umestite stare bombažne krpe ali volno. Nad to plast posujte 15-20 cm plast zemlje (od tega vsaj 3-5 cm komposta).

 

 

Kakšen je pravzaprav namen volne?

Funkcija volne je predvsem izolativna. Stekleničke olja volna zavaruje pred povišanimi zunanjimi temperaturami.

Skrb, da bi se olje pregrelo j odveč, saj so ribja olja (npr. Rosita olje) posebej obdelana in prilagojena na temperaturne spremembe med transportom.

 

Dodatna zaščita pred temperaturnimi spremembami

Olje jeter polenovke bi bilo brez predpriprave občutljivo na oksidacijo, zato je prazen prostor v steklenički, ki ga olje ne zapolni, napolnjen z dušikom. S slednjim postopkom se izognemo oksidaciji, kar med pošiljanjem nadomesti učinke t. i. hladne verige.

 

 

 
 
Oznake: smidge rosita